Ana içeriğe atla

Türkiye Kültür Yolu Festivali, Samsun | 25 - 29 Haziran 2025 | Ücretsiz Etkinlik 》Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları: Kenevir Dokuma Atölyesi

Türkiye Kültür Yolu Festivali Samsun 25 - 29 Haziran 2025 09:00 - 15:00 ÜCRETSİZ ETKİNLİK Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları: Kenevir Dokuma Atölyesi Kontenjan : 40 kişi Rezervasyon Numarası : 0362 234 34 54 İletişim ve Adres Bilgileri: Samsun Kent Müzesi Zafer, Atatürk Bl. No:22, 55060 İlkadım/Samsun Yeri (Haritada): https://maps.app.goo.gl/SXmLbTA3pDBLL2j76 Kaynak: https://kulturyolufestivali.com/etkinlik/unutulmaya-yuz-tutmus-el-sanatlari-kenevir-dokuma-atolyesi   ____ Türkiye Kültür Yolu Festivali Hakkında: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en kapsamlı ve en büyük festivali olma özelliğine sahip olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2021 yılında başladığı günden bu yana, her yıl daha fazla şehirde milyonlarca insanın kültür ve sanatla buluşmasına olanak sağlıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlerin marka değerlerini artırarak, her birini kültürel ve sanatsal anlamda cazibe merkezlerine dönüştürmeyi amaçlayan ...

‘Sürdürülebilir Kenevir Yetiştiriciliği Projesi’ ile Su ve Gübreden Tasarruf (#2)


‘Sürdürülebilir Kenevir Yetiştiriciliği Projesi’ ile Su ve Gübreden Tasarruf 

Bu haberin videosu 8 Ekim 2023 tarihinde Kenevir Birliği'nde yer almıştır. Habere konu olan organik gübrenin ve projenin önemi nedeniyle, daha detaylı olarak, farklı bir kaynaktan aynı haber tekrar paylaşılmaktadır.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Tarım ve Orman Bakanlığı ve sanayi iş birliği ile ‘Sürdürülebilir Kenevir Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında Kocaeli’de ilk defa akıllı gübre ve akıllı tarım teknolojileriyle organik endüstriyel kenevir yetiştirildi. GTÜ Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. öğretim üyesi Nurgül Kıtır Şen, “Yüzde 60-70’lere kadar verim artışları elde ettik ve buna istinaden de kenevirde kendimiz geliştirdiğimiz, kendi ağırlığının 500 ile 1000 katı su tutabilen, su tutucu ve akıllı gübrelerle kendi mikroorganizma içerikli ya da herhangi bir azot DAP gübresi, bu tarz kimya gübreleri de içine entegre edebileceğimiz kontrollü salınımlı gübreler yaptık” dedi.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel araştırma izni ile Kocaeli’de ilk defa akıllı gübre ve akıllı tarım teknolojileri ile organik endüstriyel kenevir yetiştirildi.


Sürdürülebilir Kenevir Yetiştiriciliği Projesi kapsamında GTÜ, Tarım ve Orman Bakanlığı ve sanayi işbirliği ile farklı sektörlerde kullanım amacına yönelik nitelikli organik endüstriyel kenevir ve stratejik öneme sahip bitkilerde yapay zeka destekli sistemlerle gübreleme çalışmaları yapılıyor.


Kısıtlı sulama koşullarında yetişmesi sağlanarak sanayiye uygun etkin lif, kıtık ve yağ verimi ile kalite alınması hedeflenen projede, yerli tohum ve formüllerin akıllı gübreler ile çevre dostu, karbon emisyonunu azaltan, minimum girdi ile maksimum fayda sağlayan teknolojilerle sanayiye yönelik üretim reçeteleri oluşturuluyor.


Projede asıl amaç küme projeler başlatılarak sanayicinin çevre dostu üretimle ihtiyacı olan ürünleri yerel olarak tedarik edebilmesini sağlamak ve inovatif ürünler geliştirmek.


‘ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR BİTKİ’ 

Proje yürütücülerinden GTÜ Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim üyesi Nurgül Kıtır Şen, hem projeyi hem de amaçları anlattı. Şen, “Projemizin amacı şu; biz üniversite ve ekibimiz olarak, bir grup akademisyen olarak kendi geliştirdiğimiz akıllı gübreler ve akıllı tarım teknolojileriyle kenevir ve tarımda kullanılan ürünlerin yetiştiriciliği üzerine reçeteler oluşturma ile ilgili çalışmalar yaptık. Şu anda da 2’nci yılında devam ediyoruz. Sanayicide şöyle bir problem var; kenevirin çok farklı, çok fazla kullanım alanı var. Ülkemiz için çok önemli bir bitki. Kendi geliştirdiğimiz akıllı gübreler ve biyostimülantlar vardı. Bu gübreleri farklı ürünlerde uygulayarak etkinliklerini elde ettik. Güzel verimler elde ettik. Yüzde 60-70’lere kadar verim artışları elde ettik ve buna istinaden de kenevirde kendimiz geliştirdiğimiz, kendi ağırlığının 500 ile 1000 katını su tutabilen, su tutucu ve akıllı gübrelerle kendi mikroorganizma içerikli ya da herhangi bir azot DAP gübresi, bu tarz kimya gübreleri de içine entegre edebileceğimiz kontrollü salınımlı gübreler yaptık” dedi.


‘GÜBREDEN ÇOK CİDDİ BİR TASARRUF EDİLİYOR’ 

Sıvı gübrenin bütün sahaya uygulanmasını kayıp olarak gördüklerini belirten Dr. Şen, “Günümüzün en büyük problemlerinden bir tanesi iklim değişikliği, küresel ısınma ve bundan dolayı karşılaştığımız su kısıtı problemleri ve bu sene çok yaşadığımız problemlerden bir tanesi olan sıcaklık problemleri. Yüksek sıcaklıklardan dolayı bitkiler strese giriyor ve çiftçilerimiz de, bitkiler strese girdiğinden dolayı üretimlerde sıkıntılar yaşıyor, gerekli verimi ve kaliteyi alamıyorlar. Aynı zamanda özellikle kenevir yetiştiricileri üretim yaptıklarında ‘Biz bunu nereye satacağız? Hangi bölgeye satacağız? Hangi sanayide kullanılacak?’ şeklinde sorular soruyor. Açıkçası gerekli pazarı bulamıyorlar. Sadece bitkiyi tanımlayarak, yapay zeka sistemiyle bitkiye odaklı bitki besleme sistemlerine uyguluyoruz. Bu şekilde yüzde 50 ve 60’lara kadar sıvı gübrede, uygulamalarda çiftçimiz kendi sahip olduğu ya da kiraladığı pülverizatörle sıvı gübre uygulaması yapıyor ama bunu bütün sahaya uyguluyor. Bütün sahaya uygulamasını aslında bir kayıp olarak görüyoruz. Sadece bitkiye uyguladığında aslında sahanın gerekli olan fenolojik üretim döneminde yüzde 50’ye kadar sadece bitkinin konfor alanına gübreyi attığı zaman bu şekilde daha sağlıklı bir şekilde üretim yapılmış oluyor ve gübreden seyrediliyor. Yani gübreden çok ciddi bir tasarruf ediliyor” ifadelerini kullandı.


“YERLİ, MİLLİ ÜRÜNÜMÜZÜN ÜLKEMİZDE KALMASINI İSTİYORUZ” 

Projenin amacından da bahseden Dr. Şen, “Teknopark bünyesinde ticarileştirdiğimiz ürünlerimiz var. Aynı zamanda girişimci öğrencilerimizin kurduğu firmalarla da ortak çalışmayla da yine yapay zeka destekli sistemlerde biz bu arazide ortak olarak çalışıyoruz. Çünkü amacımız şu; hem sanayi işin içinde olsun hem endüstri işin içinde olsun hem de üreticilerimiz işin içinde olsun ve sözleşmeli üretimlerle bizim vereceğimiz, aslında bu projenin en büyük amaçlarından bir tanesi sanayiciye ve üreticiye üretim reçeteleri oluşturmak. Biz bunu başardık. Şimdi ilk yılımızda bu başardığımız reçete artık 2’nci yılımızda da daha etkin dozlarını, daha üst kalitede sistemlerle kombine etmeye çalışıyoruz ve bu şekilde, bu arazilerin bakanlığımız onayında ve bünyesinde geliştirerek bu sağladığımız dokümantasyonları bakanlığımız çerçevesinde yine üreticilerimizle paylaşmayı hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi yerli ve milli üretime çok önem veriyoruz ve aslında kendi geliştirdiğimiz yerli, milli ürünümüzün ülkemizde kalmasını istiyoruz. Ülkemizde bulunan yatırımcılarla anlaşarak bu şekilde ürünümüzü ihracat yapabilecek düzeylere getirmek istiyoruz” dedi.


‘ASIL HEDEFİMİZ KARBON BELGELENDİRMESİ YAPMAK’ 

Dr. Şen, "Karbon ayak iziyle ilgili olarak da karbon salınım sanayide çok yüksek olması sebebiyle ağır vergilerin geliyor olması. Ülkemiz yine gönüllü ülkelerden bir tanesiyken 2026 yılında emisyonlarla ilgili zorunlu ülkeler arasına giriyor ve biz aslında burada 2026 yılına hazırlığımızı yapmaya çalışıyoruz. Kenevir bitkisi mucizevi bir bitki. Aynı zamanda bizim ürettiğimiz gübreler ve teknolojiler de bu mucizevi bitkinin karbon emisyonunun azaltılmasında takviye edici bir sistem oluşturuyoruz. Avrupa Birliği ile farklı projeler, yurt dışı projeler kapsamında çalışmalarımız var. Bu projeler kapsamında da asıl hedefimiz geliştirdiğimiz gübrelerin, geliştirdiğimiz teknolojilerin emisyonlarını hesaplayarak karbon belgelendirmesi yapmak” diye konuştu.

Nazım Özgün ERBULAN - Dinçer AKBİR / GEBZE, Kocaeli (DHA)
27 Eylül 2023

Haber & Foto Kaynak:
Demirören Haber Ajansı
 
Bu haberin videosu 8 Ekim 2023 tarihinde Kenevir Birliği'nde yer almıştır. Habere konu olan organik gübrenin ve projenin önemi nedeniyle, daha detaylı olarak, farklı bir kaynaktan aynı haber tekrar paylaşılmıştır.

Önemli Not:
Kocaeli 21 izinli ilden biri DEĞİLDİR. Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Tarım ve Orman Bakanlığı ve sanayi iş birliği ile Kocaeli ilinde ‘Sürdürülebilir Kenevir Yetiştiriciliği Projesi’ gerçekleştirilmiştir. Her ilde, yönetmeliğe uygun olarak Endüstriyel Kenevir yetiştirilmesi konusunda daha önce paylaştığımız sayfamızı ziyaret ederek bu konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz:
HER İLDE, YÖNETMELİĞE UYGUN OLARAK, KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILABİLİR
 

En çok okunan yayınlar

Kenevir Liflerinin Eldesi, Karakteristik Özellikleri ve Tekstil Endüstrisindeki Uygulamaları [Makale]

KENEVİR LİFLERİNİN ELDESİ, KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE TEKSTİL ENDÜSTRİSİNDEKİ UYGULAMALARI Seher KAYA, Eren ÖNER Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Yıl 2020, Cilt: 11, Sayı: 1, 108 - 123, 03.06.2020 https://doi.org/10.29048/makufebed.693406 Derleme Makalesi ÖZ Kenevir, yenilenebilir ve sürdürülebilir karakterde ve çok amaçlı bir ürün olması sebebiyle bilimsel, sektörel ve ekonomik yönlerden günden güne önem kazanan bir malzeme olmaktadır. Esasında kenevir bitkisi insanlık tarihi boyunca kullanılmış en eski lif bitkilerinden birisidir. Buna karşın kenevir üretimi, esrar eldesinde kullanılabilmesi ve zamanla sentetik liflerin yaygınlaşması sebebiyle küresel anlamda gerilemiş ve ülkemizde ise bitme noktasına gelmiştir. Tekstil, ilaç, kâğıt, biyoyakıt, kozmetik ve otomotiv gibi birçok farklı sektörde oldukça geniş bir kullanım alanı olan kenevir, petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif olan, üstün özelliklere sahip bir bitkidir. Ayrıca k...

Kenevir Tarımı - Bölüm 7 (Kenevir Tarımı Kitabı)

7. Kenevir Tarımı 7.1. İklim İstekleri Kenevir, geniş bir adaptasyon kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle ılık iklim kuşağından subtropik iklim kuşağına kadar yayılmış bir bitkidir. Kenevir ülkemizde yazlık olarak yetiştirilmektedir. Ekim öncesi yağış ihtiyacı fazladır. Hafif donlara karşı dayanıklı olan kenevir, ilkbahar geç donlarına karşı hassas olduğundan, -5 °C’den daha düşük sıcaklıklarda zarar görür. Tohum üretimi için sıfır derecenin altında olmayan asgari beş aylık ve lif için ise dört aylık bir gelişme periyoduna ihtiyacı vardır. Karadeniz Bölgesi sahil kuşağı için nisan ayının 10-30 arasında, İç ve Geçit bölgelerde mart ayı sonunda, nisan başında ekim gerçekleştirilmelidir. Karadeniz kıyı şeridi gibi nemli olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilir fakat kurak bölgelerde sulama yapmak şartıyla yetiştirilebilir. Kenevir bitkisi lif üretimi için 4 aylık, tohum için ise 5 aylık bir yetişme süresine ihtiyaç duymaktadır, özellikle Karadeniz gibi yağışlı ve nemli bölgelerimizde iyi bir ...

Türkiye Kültür Yolu Festivali, Samsun | 25 - 29 Haziran 2025 | Ücretsiz Etkinlik 》Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları: Kenevir Dokuma Atölyesi

Türkiye Kültür Yolu Festivali Samsun 25 - 29 Haziran 2025 09:00 - 15:00 ÜCRETSİZ ETKİNLİK Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları: Kenevir Dokuma Atölyesi Kontenjan : 40 kişi Rezervasyon Numarası : 0362 234 34 54 İletişim ve Adres Bilgileri: Samsun Kent Müzesi Zafer, Atatürk Bl. No:22, 55060 İlkadım/Samsun Yeri (Haritada): https://maps.app.goo.gl/SXmLbTA3pDBLL2j76 Kaynak: https://kulturyolufestivali.com/etkinlik/unutulmaya-yuz-tutmus-el-sanatlari-kenevir-dokuma-atolyesi   ____ Türkiye Kültür Yolu Festivali Hakkında: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en kapsamlı ve en büyük festivali olma özelliğine sahip olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2021 yılında başladığı günden bu yana, her yıl daha fazla şehirde milyonlarca insanın kültür ve sanatla buluşmasına olanak sağlıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlerin marka değerlerini artırarak, her birini kültürel ve sanatsal anlamda cazibe merkezlerine dönüştürmeyi amaçlayan ...

Yozgat İli Kenevirden Kannabidiol (CBD) Ekstraksiyonu Ön Fizibilite Raporu (2021)

Yozgat İli Kenevirden Kannabidiol (CBD) Ekstraksiyonu Ön Fizibilite Raporu  Fizibilite Hazırlama Tarihi: Şubat 2021 LÜTFEN DİKKAT: Bu rapor; 13 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe giren, 32661 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan " İLAÇ ETKİN MADDESİ ÜRETİMİ AMAÇLI KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE KONTROLÜNE DAİR YÖNETMELİK "ten yaklaşık 3.5 yıl önce, Şubat 2021'de hazırlanmıştır.  RAPOR GÜNCEL DEĞİLDİR!   Yatırımcılara fikir vermesi ve ilgililere genel rehberlik etmesi amacıyla 29 Eylül 2024 tarihinde Kenevir Birliği'nde yayınlanmıştır.  Rapordaki bilgilerin değerlendirilmesi ve kullanılması sorumluluğu, doğrudan veya dolaylı olarak, bu rapora dayanarak yatırım kararı veren ya da finansman sağlayan şahıs ve kurumlara aittir.  Bu rapordaki bilgilere dayanarak bir eylemde bulunan, eylemde bulunmayan veya karar alan kimselere karşı Kenevir Birliği sorumlu tutulamaz.  Raporun başında yer alan KAPSAM ve HAKLAR bölümünün bir kısmı aşağıda alıntı yapılmıştır. "RAPORUN KAPSAMI...

Kulu’da Kenevir Ekimi Yapılan Arazide İnceleme

Konya ’nın Kulu ilçesinde geçtiğimiz ay kenevir ekimi yapılan arazide bitkinin gelişimiyle ilgili incelemelerde bulunuldu . Kulu ’da bir ilk olarak 17 Mayıs tarihinde 15 dekar arazide ekimi yapılan kenevir bitkisi toprak üzerinde görünür hale geldi. Bugün itibari ile kenevir ekili alanda çıkış kontrolleri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yerinde yapıldı. Teknik ekipler ekili alanlarda bitkinin çıkış durumu, gelişim seviyesi ve genel tarımsal şartlar hakkında detaylı gözlem ve değerlendirmelerde bulundu. Kenevir üretiminin yasal mevzuatlar çerçevesinde sürdürülebilirliğinin sağlanması ve tarımsal verimliliğin artırılması amacıyla kontrol ve bilgilendirme çalışmalarının belirli aralıklarda devam edeceği öğrenilirken, bitkinin gelişiminin memnuniyet verici olduğu belirtildi. İHA | 5 Haziran 2025 Kaynak: https://www.iha.com.tr/konya-haberleri/kuluda-kenevir-ekimi-yapilan-arazide-inceleme-248786602  

Samsun Havza'da Fabrika Kurulum Çalışmaları Devam Ediyor

Samsun'da, Havza Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kenevirden tekstil ürünleri üretilecek fabrikada kurulum çalışmaları sürüyor. Havza OSB'de 28 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika, tam kapasite faaliyete geçtiğinde endüstriyel kenevir işleme ve tekstil triko bölümlerinde 600'ün üzerinde istihdam sağlayacak. Firmanın yetkilisi Eyüp Can Kaplakarslan, Havza OSB'de fabrikalarının kurulum çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Şu anda 200'e yakın kişiyi istihdam ettiklerini dile getiren Kaplakarslan, " 100'ün üzerinde kadın için de eğitim parkuru oluşturduk. Bu kişiler fabrika açıldığında triko örme ve konfeksiyon bölümlerinde görev alacak. " dedi. Kaplakarslan, Havza ve çevresinde firmaları adına üreticilerin 7 bin dekara yakın endüstriyel kenevir ekimi gerçekleştiğini belirterek, " Endüstriyel kenevir hasadımız başladı. Çiftçimiz hasattan memnun. İlk verilere göre güzel verim elde edildi. Elde edilen keneviri depoya kaldırıyoruz. Seneye 15 bin i...

Sera Şartlarında Kenevirin Uygun Ekim Sıklığının Belirlenmesi [Makale]

SERA ŞARTLARINDA KENEVİRİN UYGUN EKİM SIKLIĞININ BELİRLENMESİ  Güngör YILMAZ, Levent YAZICI, Yusuf GÜZELCE, Cebrail YILDIRIM, Osman AKDAŞ, Erdem KARAKOÇ Kenevir ve Biyoteknoloji Araştırmaları Dergisi | Araştırma Makalesi Yıl 2025, Cilt: 1, Sayı: 1, 24 - 34, 25.04.2025 Özet Kenevir ( Cannabis sativa L.) Cannabinaceae familyasına ait, 2n=20 kromozomlu, tek yıllık ve yabancı döllenen bir bitkidir. Bu bitki dünyanın eski kültür bitkilerinden biri olup, günümüzde birçok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Ülkemizde kenevir tarımının gündeme gelmesiyle birlikte, pek çok alanda bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır. Kenevirin lif üretimi amacıyla sera koşullarında ve saksıda üretimi planlandığında uygun ekim sıklığının ne olabileceğinin belirlenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bundan dolayı bu araştırma, Yozgat Bozok Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Ar-Ge serasında 2023 yılında yapılmıştır. Deneme, Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre üç teke...

Endüstriyel Kenevir Tohum Üretiminin Ekonomik Analizi: Vezirköprü Örneği [Makale]

ENDÜSTRİYEL KENEVİR TOHUM ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ: VEZİRKÖPRÜ ÖRNEĞİ Mehmet UĞURLU Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Yıl 2021, Cilt: 11, Sayı: Özel Sayı, 3507 - 3518, 30.12.2021 Tarım Ekonomisi, Araştırma Makalesi https://doi.org/10.21597/jist.1028787 Lütfen Dikkat : Bu araştırma makalesindeki veriler 2020-2021 üretim dönemine aittir. ÖZET Bu çalışmada, Samsun İli Vezirköprü İlçesindeki tohumluk endüstriyel kenevir üretim ekonomisi ile tohumluk endüstriyel kenevir üretiminde girdi kullanımı , maliyet , kârlılık ve verimlilik analizleri ele alınmıştır.  Araştırma Vezirköprü ilçesinde faaliyette bulunan endüstriyel kenevir üreten işletmelerdeki tohumluk endüstriyel kenevir üretim ekonomisini ve analizini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan birincil veriler, Vezirköprü İlçesinde endüstriyel kenevir üretimi yapan üreticilerden anket yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Endüstriyel kenevir üretimi yapan işletmelerden elde edilen veriler ...