Geleneksel Kenevir Dokumacılığı ve Resim Sanatının Buluşması
OMÜ’de "Geleneksel Kenevir Dokumacılığının Resim Sanatı ile Buluşması" temalı kişisel resim sergisi sanatseverlerle buluştu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesinde "Geleneksel Kenevir Dokumacılığının Resim Sanatı ile Buluşması" projesi kapsamında OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimince (BAPKOB) desteklenen Hasret Yavuz'un kişisel resim sergisi açıldı.
OMÜ Ladik Meslek Yüksek Okulunda temel sanat eğitimi dersini yürüten Hasret Yavuz, kenevir tezgahlarında kilimlere işlenen geleneksel motifleri resim sanatıyla bir araya getirdiği eserlerini sanatseverlerin beğenisine sundu. Hasret Yavuz'un özgün çalışmalarında bulunduğu 21 eserden oluşan sergi, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisi'nde 2 Ocak'a kadar ziyarete açık kalacak.
Rektör Aydın, ”Üniversite olarak bu tür yenilikçi çalışmaları her zaman desteklemeye devam edeceğiz”
Serginin açılışını gerçekleştiren OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, yaptığı konuşmada bu özel serginin hem kültürel mirasın yaşatılmasına hem de bölgenin ekonomik potansiyeline dikkat çektiğini belirterek, üniversite olarak yenilikçi projeleri desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Aydın, “Geleneksel kenevir dokumacılığını çağdaş sanatla buluşturan bu sergi, önemli bir kültürel mirası günümüze taşırken, aynı zamanda ekonomik potansiyeli de gözler önüne seriyor” dedi.
Kenevir ve Sanatın Buluşması
Sergi hakkında bilgi veren Hasret Yavuz, “Bu sergi, Samsun yöresine ait geleneksel kenevir dokumacılığı ve motiflerini resim sanatıyla birleştirerek sanatsal bir yorum sunduk. Kenevirden dokunan geleneksel ürünler ve motifler, karışık tekniklerle tuvallerde işlendi” şeklinde konuştu. Ayrıca, projede OMÜ’nün kenevirle ilgili birçok bilimsel çalışmaya ev sahipliği yaptığına dikkat çekti.
Yavuz, serginin iki bölümden oluştuğunu belirterek, birinci bölümde kenevirin üretim aşamalarının ve geleneksel kenevir dokumalarının asamblaj teknikleriyle işlendiğini, ikinci bölümde ise kenevir dokuma ürünlerinin kullanılmadığı özgün eserlerin yer aldığını söyledi.
Sergi açılışına, OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Prof. Dr. Ali Seylan, OMÜ BAPKOB Koordinatörü Prof. Dr. Orhan Dengiz, OMÜ Ladik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ünal Kılıç, proje danışmanı Doç. Dr. Engin Güney, Öğr. Gör. Coşkun Yanar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Ayrıca, OMÜ Ladik Meslek Yüksekokulu’nda açılan “Kenevir Dokumacılığı Programı”, bölgedeki kenevirlerin işlenmesine olanak tanırken, geleneksel üretim yöntemlerini modern teknolojilerle harmanlıyor. Bu atölyelerde, Samsun’a özgü motiflerle işlenen hediyelik eşyalar üretiliyor ve bu program, kültürel mirasın korunmasına önemli katkılarda bulunuyor.
Semra Demir
26 Aralık 2024, Perşembe
Haber: Ceren Balaban
Görseller: Anadolu Ajansı ve OMÜ
Haber Kaynak (ve Diğer Görseller): Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Video: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
İHLAS HABER AJANSI ⬇️
Geleneksel kenevir dokumacılığını sanatla birleştiren resim sergisi
SAMSUN (İHA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Sanat ve Tasarım Anasanat Dalı öğrencisi Hasret Yavuz’un geleneksel kenevir dokumacılığını, sanatla birleştiren resim sergisi, düzenlenen törenle açıldı.
2023-2024 öğretim yılında Ladik Meslek Yüksekokulu’nun iki farklı programında temel sanat eğitimi dersini yürüten Hasret Yavuz, bu sene Dr. Öğr. Görevlisi Coşkun Yanar’ın danışmanlığını yaptığı, Geleneksel Kenevir Dokumacılığının Resim Sanatıyla Buluşması Projesi ile OMÜ Rektörlüğüne teslim etmek üzere 13 çalışma yaptı.
Yavuz’un eserlerinin yer aldığı kişisel resim sergisi, OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisi’nde OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç ve akademisyenlerin katılımı ile yapıldı. Hasret Yavuz, açılışın ardından 21 eserden oluşan sergi hakkında bilgi verdi.
“Geleneksel kenevir dokumacılığı ve geleneksel motifler resim sanatıyla birleştirildi”
Sanat eserlerinin özelliklerinden bahseden Hasret Yavuz, “Sergim, Geleneksel Kenevir Dokumacılığının Resim Sanatı ile Buluşması Projesi kapsamında OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAPKOB) tarafından desteklenmektedir. Üniversitemiz kenevir üretiminde öncü bir yer almaktadır. Kenevir üretiminin sürdürülebilirliği için yenilikçi, bilimsel ve akademik çalışmalar yapılmaktadır. Bu projede Samsun yöresine ait geleneksel kenevir dokumacılığı ve geleneksel motifler resim sanatıyla birleştirilerek, sanatsal bir tavırla yorumlanmıştır. Kaybolmaya yüz tutmuş kenevirden dokunan ürünler ve geleneksel motifler kullanılarak tuval üzerine karışık teknik uygulamalarıyla çalışmalar yapılmıştır. Doç. Dr. Engin Güney hocamın ve Öğr. Gör. Coşkun Yanar hocamın destekleri ile sergi içeriğiyle uyumlu bir paylaşın ortamının oluşması sağlanmıştır. Sergi 21 çalışmadan oluşmaktadır. Bu çalışmalar 2 bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde projeye ait 13 çalışmada kenevirin üretim aşamaları tuvallerde işlenmiş, geleneksel kenevir dokumaları asamblajlar yapılarak yorumlanmıştır. İkinci bölümde kenevir dokuma ürünlerinin kullanılmadığı özgün çalışmalarımdan seçmeler yer almaktadır” dedi.
Yavuz’un 21 eserden oluşan sergisi, 2 Ocak 2025’e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
25 Aralık 2024
Kaynak: İhlas Haber Ajansı