Ana içeriğe atla

Sürdürülebilir Gelecek için Kenevir Çalıştayı | 16 Mayıs 2025, EİB, İzmir

Kahverengi Kokarcaya Karşı Kendir


Uzman ziraatçılar Bozbaş ve Ulu, zararlı böcekleri öldüren Kendir’i hatırlattı.

Karadeniz’de fındık bahçelerini istila eden kahverengi kokarca zararlısına karşı çözüm aranırken, iki uzman Ziraat Mühendisi, Kendir’in çözüm olabileceğini söyledi. Günebakış’ı ziyaret eden Ziraat Yüksek Mühendisleri Cemil Bozbaş ve Mehmet Ulu, Kendir (kenevir) üretimi ile ilgili önemli açıklama yaptı. Kendir üretiminin izne tabi olduğunu belirten Bozbaş, dişi kendir yaprağının kahverengi kokarcayı yok edebileceğini söyledi. İlgili kurumların konuyu ele almaları gerektiğini ifade eden Bozbaş ve Ulu şunları kaydetti:

Soru: Sizinle Kendiri (Keneviri) konuşmak istiyoruz. Çocukluğunuzda bahçenizde tanıdığınız kendiri bize anlatır mısınız?

Cemil Bozbaş - Mehmet Ulu: “Kenevir ülkemizde çok önemli bir lif bitkisi olup, bu anlamda çok özel bir yere de sahiptir. Tekstil sektörünün gelişmediği dönemlerde, özellikle kırsal kesimdeki insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için kendi tarlası içinde veya boş alanlarda bu bitkiyi üreterek giysi vs ihtiyaçlarını karşılıyorlardı. Bu olay çok önemli bir üretim kültürü olup, hem üretip ve hem de mamul madde elde etmek zor olmasına karşın halkımız bu uğraşı devam ettirmede ciddi bir kararlılık gösterip aile ekonomisine katkıda bulunarak üretimi en üst düzeyde sürdürmüş ve zararlı yönlerinden kaçınmayı da ihmal etmemiştir. İşte Anadolu insanı her konuda olduğu gibi bu konudaki hassasiyetini sürdürmüş ve devletine sorun yaşatmamış olması da önemli bir bağlılığın göstergesi olmuştur. Günümüzde en önemli sorunun beslenme olduğu bilinmekle birlikte, giyim ve barınmaya yönelik yani tekstil başta olmak üzere, liflere duyulan ihtiyaç beslenme gereksiniminden daha az değildir. Nasıl sıcak iklimlerde Jüt ve Rami'nin önemi tartışılmazken ülkemizde de pamuk, keten ve kenevirin önemi de çok büyüktür. Zira ülkemizde ana lif bitkisi olarak pamuk üretimi azalan bir şekilde yapılmakta ve talebi karşılayamamakta aynı zamanda tekstil sektörünün ihtiyaç duyduğu pamuğun yarıya yakın kısmı da yurtdışından ithalatla karşılanmaktadır.”


Soru: Kendirin çok önemli bir ürün olduğunu belirterek, üretim yasağının kaldırılmasını istiyoruz. Kendir neden çok önemli?

Cemil Bozbaş - Mehmet Ulu: “Kenevirin en önemli özelliklerinden biri de lif bitkisi olmasının yanında liflerinin çok kuvvetli olması nedeniyle birçok alanda rahatlıkla kullanılmasını mümkün kılmaktadır. Karadeniz bölgesinde üretilen kenevir liflerinin uzun, kaliteli ve dayanıklı olması tekstil sanayi için alternatif bir kaynaktır. Aynı zamanda kenevir (Kendir) enerji değerinin yüksek olması ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak ülkemiz için önemli bir potansiyeldir. Toplumun en fazla ihtiyaç duyduğu ve yokluk sıkıntılarının olduğu dönemlerde Anadolu insanı keneviri kendi emeğiyle üretip kullandığı bir ürünün tarımı Avrupa’da ve ABD'de artmaya devam ederken bizde yasaklanmıştır. Onun için bu ülkelere bağlı kalmamak koşuluyla ülkemizde endüstriyel kenevir tarımını geliştirmek için THC (Etkili madde) oranının düşük olduğu kendi milli kenevir "TOHUM”umuzu üretmemiz ulusal bir zorunluluktur. Yoksa fabrika kapatarak ülke insanının elinden üretim gücünü ve kültürünü yeni kültürler üretmeden alarak hiçbir yere varılmaz. Şayet varılmış  olsaydı; tütün, süt, şeker, et balık, kenevir ve kağıt  fabrikalarıyla hara'lar, suni tohumlama istasyonları, tohum ıslah istasyonları, sebze fidanı üretim seraları, zirai mücadele ve karantina, toprak su, patates tohumu üretme sahaları ve daha bir çok tarımsal kurumun kapatılması neticesinde tarımın geldiği durum çok iyi olmalıydı, halbuki gelinen son durum içler acısıdır. Yani tarımda dış ülkelere bağımlı hale gelerek devletin sırtındaki yükler diye kapatılan ve satılan ulusal varlıklar kimlere sermaye olarak devredildi ve tarım çökertildi bunu Türk milletinin bilmeye hakkı vardır. Demek ki yılların birikiminin ne kadar önemle korunması ve işlevsel tutulması gelinen aşamada yaşanarak görülmüş ve tarımsal üretimde kopuşlar hızlanarak, ekonomiye olan olumsuz etkileri ile toplumda sosyal sıkıntıların yaşanmasına sebep olmaktadır. Onun için bu girdaptan çıkmanın tek yolu yıllar içinde oluşturulan kurum ve kuruluşların, altyapılarının yeniden bir revizyonla devrim niteliğinde yapılanma oluşturulması artık zaruri hale gelmiş ve de geçmektedir.”

Soru: Kendir üretimi, Trabzon’da yasak mı? Hangi illerde kendir üretimi serbest?

Cemil Bozbaş - Mehmet Ulu: “Dünya'nın kenevir üretimiyle 4 milyar dolarlık bir aşamaya geldiği günümüzde ülkemizde de, 29.09 2016 tarihinde 29842 sayılı resmi gazetede yayımlanarak "Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik" yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikle kenevir üretimine on dokuz (19*) ilde, Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak [Ek bilgi2021'den itibaren Sivas ve 2024'den itibaren Konya] illerinde üretim izni verilmiş ve bu iller haricinde kenevir tarımı yasaklanmıştır. Ülkemizde ilk defa Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde 1946 yılında kenevir sanayi fabrikası kurulmasına karşın bu fabrika sığ bir zihniyet tarafından 1951 yılında kapatılmıştır. Fabrikada ağırlıklı olarak çuval üretilmekteyken üretimin bugün olduğu gibi pahalılığı gerekçe gösterilerek; yurtdışından jütten üretilen çuvallar ithal edilmeye başlanmıştır. 1961 yılında ülkemizde 10.700 ton olarak üretilen kenevir lifi kapatılmadan sonra zamanla üretimi şiddetle gerilemiş ve 2008 yılında ise lif üretimi 8 tona düşmüştür. Halbuki kenevir çok güçlü bir lif yapısına sahip olduğu için endüstriyel alanlardaki kullanımı da oldukça artmıştır.”

Soru: Trabzon, üretimin yasak olduğu iller arasında. Bu bir üvey evlat muamelesi mi?

Cemil Bozbaş - Mehmet Ulu: Hasır lifi, giysi, kumaşlar, çanta, çorap, halat takımı, ağ, tuval, halı çeşitleri, jeotekstil, biyokimya, profil çekme, kompresyon, kalıplama, sunta, izolasyon, sıva, hayvan altlığı, malçlama, kazan yakıtı, ekmek, tatlı, dondurma, gevrek, protein tozu, küspe, un, mutfak yağları, sabun, şampuan, el kremi, makyaj malzemeleri, çözücüler vernik, matbaa mürekkebi ve dizel yakıt gibi birçok ürün üretilmektedir. Tüm bu kullanım alternansından dolayı dünyada kenevir çeşidi araştırmalarla 69'a ulaşmışken bizde de kenevir fabrikası 1951 yılında yani 73 yıl önce kapatılmış ve kenevir ekimi yasaklanmıştır. Yeniden planlamada Trabzon'a üretim izni verilmeyerek yetim bırakılmış buda yetmemiş üvey evlat muamelesine hapsedilmiştir. Buradaki temel sorun Trabzon’u idare edenler, siyasiler, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin çalışmamasından kaynaklanmakla birlikte, bu işlevsellik kırılmadığı sürece tarihsel üretim kültürü tamamen sonlanacak ve yeniden yerine ikama edilmesi tarih olacaktır.”

Soru: Trabzon niçin kendir (kenevir) ekiminin serbest olduğu iller kapsamına alınmalı?

Cemil Bozbaş - Mehmet Ulu: “Zira yılda bir kez kısmen çay ve fındık tarımına mahkum olan Trabzon'un çiftçisinin bütçesine yıl on iki ay parasal girdinin sağlanması için paralel tarımın geliştirilmesi bir zorunluluktur. Yoksa kırsal kesimde yükselen fakirliği ve nede göç olayını engelleme şansımız kalmayacak, sosyal travmalarda gittikçe artarak devam edecektir. Onun için kenevir üretim kapsamına Trabzon da alınmalıdır çünkü; Stratejik bir ürün olması ve dünyanın her tarafında üretilmesi yanında ilimizde eskiden üretiliyor olması, Mevsimsel bitki olması yanında üretiminin kolay olması, Tarımsal sanayi için çok önemli bir bitki olması, Kullanım yelpazesinin ve çeşitliliğinin giderek artması, Ekinlerin verimlerinin artmasında etkili olması, Liflerinin birçok sahada kullanılması, Tek veya iki ürün alınan alanlarda paralel tarımın gelişmesinde ekonomik önem arz etmesi, Mahsul veriminin hızlı olması, Hastalıklara karşı mukavim olması, Doğal bir oksijen filtresi olmasının yanında karbondioksit salınımını azaltması, Temel ekonomik ürünler arasında yer alması, Son zamanlarda fındık bahçelerine musallat olan kahverengi kokarcaya karşı etkili maddesi yüksek kenevirler (Dişi kenevir) bu bahçelerde dönümde ortalama on (10) adet veya daha fazla yetiştirilirse olumlu sonuçlar alınabilir. Zira bundan 60-70 yıl önce tarla içinde kenevir üretildiği zamanlarda HİÇBİR ÜRÜNDE böcek tahribatı görülmüyordu. Çünkü kenevirin etkili maddesinin çekici olması sonucu tarladaki tüm zararlı böcekleri yok ettiği gibi yabancı otların da gelişmesini engelliyordu. Onun için mevsimlik olan bu ürünün fındık bahçelerinde bir defaya mahsus olmak üzere muhakkak denenmesi faydalı olacaktır.”

Soru: Son olarak neler söyleyeceksiniz?

Cemil Bozbaş - Mehmet Ulu: “Netice olarak; ülkemizin ürün desenini kurum, kuruluş ve fabrikaları yok ederek tarımsal çıkmaza daha fazla sürüklemekteyiz. Bu durum hem tarım ,hem ülke ekonomisi ve hem de insanlarımızın beslenmesi açısından büyük bir risktir. Onun için bu sahadaki riskleri ve oluşacak tehlikeleri biran önce fırsata çevirmenin yolları araştırılmalı ve düzlüğe çıkarılmalıdır. Bunun yanında kenevirde olduğu gibi unutulmuş veya üretiminden vazgeçilmiş ürünlerde üretime kanalize edilmelidir. Onun için bu ülke topraklarında karnı aç insan olmaması adına yeniden tarımsal üretim devrimini acilen gündemimize almamız bir yaşam zorunluluğu, sorumluluğu ve milli bir vatan görevidir.”

12 Kasım 2024
Görsel ve Haber Kaynak: Günebakış


* Türkiye'de Endüstriyel Kenevir Ekim İzni Verilen İller

SİVAS VE KONYA İLE BİRLİKTE 21 İZİNLİ İLİMİZ:
Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak illerimize verilen izinden sonra;
Sivas: 2021 üretim yılından itibaren Sivas'a (20. İl) endüstriyel kenevir ekim izni verilmiştir.
Konya: 2024 üretim yılından itibaren Konya’ya (21. İl) endüstriyel kenevir ekim izni verilmiştir. 

Detaylı Bilgi:



Lütfen Dikkat!

HER İLDE, YÖNETMELİĞE UYGUN OLARAK, ENDÜSTRİYEL KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILABİLİR

Detaylı Bilgi:
 

En çok okunan yayınlar

Kenevir Liflerinin Eldesi, Karakteristik Özellikleri ve Tekstil Endüstrisindeki Uygulamaları

KENEVİR LİFLERİNİN ELDESİ, KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE TEKSTİL ENDÜSTRİSİNDEKİ UYGULAMALARI Seher KAYA, Eren ÖNER Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Yıl 2020, Cilt: 11, Sayı: 1, 108 - 123, 03.06.2020 https://doi.org/10.29048/makufebed.693406 ÖZ Kenevir, yenilenebilir ve sürdürülebilir karakterde ve çok amaçlı bir ürün olması sebebiyle bilimsel, sektörel ve ekonomik yönlerden günden güne önem kazanan bir malzeme olmaktadır. Esasında kenevir bitkisi insanlık tarihi boyunca kullanılmış en eski lif bitkilerinden birisidir. Buna karşın kenevir üretimi, esrar eldesinde kullanılabilmesi ve zamanla sentetik liflerin yaygınlaşması sebebiyle küresel anlamda gerilemiş ve ülkemizde ise bitme noktasına gelmiştir. Tekstil, ilaç, kâğıt, biyoyakıt, kozmetik ve otomotiv gibi birçok farklı sektörde oldukça geniş bir kullanım alanı olan kenevir, petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif olan, üstün özelliklere sahip bir bitkidir. Ayrıca kenevirin, ekoloji...

Sürdürülebilir Gelecek için Kenevir Çalıştayı | 16 Mayıs 2025, EİB, İzmir

TOPLANTI // Sürdürülebilir Gelecek için Kenevir Çalıştayı Geçmişten günümüze dünyanın kadim bitkileri arasında yer alan KENEVİR , sağlıktan inşaata, tekstilden otomotiv, kağıt sektörüne çok geniş yelpazede kullanım alanına sahiptir. Türkiye'de kenevirin ekonomiye kazandırılması ve daha fazla katma değer elde edilmesini sağlamak amacıyla " endüstriyel kenevir " alanında akademisyenler bilimsel çalışmalar yürütmekte, sanayiciler ve ziraatçılar endüstriye önemli yatırımlar yapmaktadır. Sanayi ve sağlık sektörü açısından kilit bir öneme sahip olan kenevirin yetiştirilmesinden ürüne dönüşmesine kadar sürecin parçası olan tüm paydaşlara farkındalık kazandırılması ve konunun öneminin daha geniş kitleler tarafından daha iyi anlaşılması amacıyla  Ege İhracatçı Birlikleri  ve TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası İzmir Şubesi iş birliğiyle 16 Mayıs 2025 tarihinde EİB Hizmet Binası 7. Kat Konferans Salonunda “ Sürdürülebilir Gelecek için Kenevir Çalıştayı ” düzenlenecektir. Çalıştayda k...

TANITIM: Medirevo - Bor & Kenevir

BOR MADENİ VE KENEVİR MUCİZESİ BİR ARAYA GELDİ Medirevo ne zaman kuruldu,   nasıl bir fikirle yola çıktınız? Medirevo markası, 40 yılı aşkın süredir bor ile çalışma yapan bir altyapı tarafından 2019 yılı sonunda kuruldu. [1] Dünyanın bor kaynaklarının %73'üne sahip topraklarımızda "milli cevheri hazineye dönüştürmek" mottosuyla, bor ve kenevir mucizesini sunmak adına yola çıktık. Firmamız, "dünyanın ilk ve tek" bor madeni ile kenevir tohumu yağını bir araya getiren marka olma özelliği taşıyor. Medirevo, aynı zamanda dünyada ilk defa patentli BORKEN Complex 124 ile her ürüne özel geliştirilmiş formül ve 50'nin üzerinde çok değerli içerik kullanan tek şirkettir. [1] Nasıl bir farklılık yaratıyorsunuz? Sayısız faydası bulunan bor ve kenevir tohumu yağını bir araya getirerek 62 çeşit ürüne imza atan Medirevo, bor ve kenevir mucizesini bir arada kullanan dünyada ilk ve tek şirket. Ayrıca, kök hücre, resveratrol, hyaluronik asit ve astaksantin ile de etkinliği...

Kenevir Tarımı - Bölüm 7 (Kenevir Tarımı Kitabı)

7. Kenevir Tarımı 7.1. İklim İstekleri Kenevir, geniş bir adaptasyon kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle ılık iklim kuşağından subtropik iklim kuşağına kadar yayılmış bir bitkidir. Kenevir ülkemizde yazlık olarak yetiştirilmektedir. Ekim öncesi yağış ihtiyacı fazladır. Hafif donlara karşı dayanıklı olan kenevir, ilkbahar geç donlarına karşı hassas olduğundan, -5 °C’den daha düşük sıcaklıklarda zarar görür. Tohum üretimi için sıfır derecenin altında olmayan asgari beş aylık ve lif için ise dört aylık bir gelişme periyoduna ihtiyacı vardır. Karadeniz Bölgesi sahil kuşağı için nisan ayının 10-30 arasında, İç ve Geçit bölgelerde mart ayı sonunda, nisan başında ekim gerçekleştirilmelidir. Karadeniz kıyı şeridi gibi nemli olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilir fakat kurak bölgelerde sulama yapmak şartıyla yetiştirilebilir. Kenevir bitkisi lif üretimi için 4 aylık, tohum için ise 5 aylık bir yetişme süresine ihtiyaç duymaktadır, özellikle Karadeniz gibi yağışlı ve nemli bölgelerimizde iyi bir ...

Kenevirin Sistematiği ve Alt Türleri - Bölüm 5 (Kenevir Tarımı Kitabı)

5. Kenevirin Sistematiği ve Alt Türleri Her ne kadar taksonomistlerle tam bir uyum içerisinde olmasa da kenevir, Cannabinaceae familyası içerisinde Cannabis cinsi içerisinde tek türdür. • Takım : Urticales  • Familya : Cannabinaceae  • Cins : Cannabis  Kenevir sistematik bakımdan aşağıdaki varyetelere sahiptir: • Cannabis sativa var. vulgaris L. (Kültürü yapılan kenevir)  • Cannabis sativa var. indica Lam. (Hint keneviri)  • Cannabis sativa subvar. gigantica (Dev cüsseli kenevir)  • Cannabis sativa var. ruderalis (Yabani kenevir)  Kültürü yapılan kenevir bitkisi diploid yapıda ve 20 kromozomludur. Resim 12. Kenevir Türleri Çok sayıda alt türü bulunan kenevirin, Cannabis sativa L. ssp. vulgaris geçmişte elyaf üretimi için kullanılmaktaydı. Cannabis sativa L. indica alt türü ise daha çok THC içerdiği için narkotik amaçla kullanılmıştır. Doğada kendiliğinden yetişen yabani kenevir ise Cannabis sativa L. ruderalis ’tir. Ancak taksonomik olarak b...

Kenevir Tohumu Yağı ve CBD Oil Farkı [Video]

Fatih Küçükuysal, kenevir tohum yağının faydaları ve CBD oil ile farkından bahsediyor.  UYARI: Burada bahsedilen ürünlerin psikoaktif özelliği yoktur.   CBD oil ve diğer kenevir yaprağı-çiçeği ürünlerin şu an için Türkiye'de üretimi ve satışı yasal değildir. Ancak THC içermeyen CBD yağının yasallaşması için ilgili bakanlıklarda çalışmalar yapılmaktadır. Fatih KÜÇÜKUYSAL Kimyager, Eğitmen ve Sürdürülebilir Yaşam Danışmanı Web sitesi: https://www.fatihkucukuysal.com İnstagram: https://www.instagram.com/fatih_kucukuysal/ TEKNİK BİLGİLER: Kenevir tohumu, Edestin (% 65) ve Albumin (% 35) olarak iki ana protein çeşidini içerir. Edestin proteini sadece kenevir tohumunda bulunur ve sindirime yardımcı olur, hücre DNA'sının omurgası olarak düşünülür ve sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunması için hayati önem taşıyan antikorlar üretir. Kenevir proteinlerinin içerdiği Glutamik asit, insanlarda stresle mücadeleye yardımcı olan bir nörotransmitterdir (Pollit, 1996). Kenevir tohum...

Dünya’da Yükselen Değer; Endüstriyel Kenevir (Cannabis sativa L.)

Dünya’da Yükselen Değer; Endüstriyel Kenevir ( Cannabis sativa L.) Derleme Makalesi Yılmaz G. ve Yazici L. (2022). Dünya’da Yükselen Değer; Endüstriyel Kenevir ( Cannabis sativa  L.), Bozok Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(1), 54-61.  Anahtar Kelimeler Kenevir, Cannabis sativa L., CBD, Kenevir lifi, Kenevirin kullanım alanları Öz:  Kenevir ( Cannabis sativa L.) günümüzde pek çok farklı alanda kullanılan önemli bir endüstri bitkisidir. Dünyada bu bitkinin kullanımı ve önemi son yıllarda gittikçe yaygınlaşmaktadır. Anavatanı Orta Asya olan kenevir, doğada yaygın olarak bulunmaktadır. Kenevir bitkisinden elde edilen lif, tohum, sap, kök, yaprak ve çiçekler birçok farklı sektörde değerlendirilmektedir. Uzun yıllar boyunca lifleri dokuma, ip, urgan, halat vb. amaçlar için kullanılmıştır. Çeşitli tür ve alt türleri olan bu bitkinin, bazı türleri uyuşturucu amacıyla yasadışı kullanılmaktadır. Bu yüzden dünyada son yüzyıl içinde muhtelif zamanlarda yasaklamalarla karşılaşmış...

Her İlde Yönetmeliğe Uygun Olarak Kenevir Yetiştirilebilir

İZİNLİ İLLER  DIŞINDA DA, HER İLİMİZDE, YÖNETMELİĞE UYGUN OLARAK KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILABİLİR. KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK  çerçevesinde belirlenen hükümlere uymak şartı ile bilimsel araştırma amacıyla ana veya tali bitki olarak kenevir yetiştiriciliğine (Madde 5) birinci fıkrada belirlenen bölgeler dışında da Bakanlıkça izin verilebilir. Yukarıdaki video, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç'ın, 20 Ocak 2018 tarihinde, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 1. ENDÜSTRİYEL KENEVİR FORUMU 'nun Birinci Oturumu'ndaki üçüncü sunum olan " Kenevir Yönetmeliği " başlıklı sunumundan kısa bir alıntıdır. Videonun tamamını izlemek için: https://www.kenevirbirligi.com/2021/11/1-endustriyel-kenevir-forumu-20-ocak.html Prof. Dr. Selim Aytaç'ın sunumunda vurguladığı bu önemli bilginin duyulması, yayılması ve sektörde daha çok kişi tarafından bilinmesi, Türkiye'de Endüstriy...