Türkiye Kültür Yolu Festivali Samsun 25 - 29 Haziran 2025 09:00 - 15:00 ÜCRETSİZ ETKİNLİK Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları: Kenevir Dokuma Atölyesi Kontenjan : 40 kişi Rezervasyon Numarası : 0362 234 34 54 İletişim ve Adres Bilgileri: Samsun Kent Müzesi Zafer, Atatürk Bl. No:22, 55060 İlkadım/Samsun Yeri (Haritada): https://maps.app.goo.gl/SXmLbTA3pDBLL2j76 Kaynak: https://kulturyolufestivali.com/etkinlik/unutulmaya-yuz-tutmus-el-sanatlari-kenevir-dokuma-atolyesi ____ Türkiye Kültür Yolu Festivali Hakkında: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en kapsamlı ve en büyük festivali olma özelliğine sahip olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2021 yılında başladığı günden bu yana, her yıl daha fazla şehirde milyonlarca insanın kültür ve sanatla buluşmasına olanak sağlıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlerin marka değerlerini artırarak, her birini kültürel ve sanatsal anlamda cazibe merkezlerine dönüştürmeyi amaçlayan ...
80 yıllık yasağın kaldırılmasıyla ilk kez kenevir ekimi yapılan Konya, kenevirin işlenmesinde de önemli bir merkez olacak.
Şubatta 2 fabrika kurulacak!
Tıptan kimyaya, otomotivden inşaata, tekstilden gıdaya birçok alanda kullanılabilen kenevir bitkisi için ilk etapta Konya'ya 4 fabrika kurulacak. Kompozit fabrikası, selüloz fabrikası, tuğla fabrikası ve yağ fabrikası arasında ilk önceliği ise kompozit ve selüloz fabrikası aldı. Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz 2 fabrikanın temelinin Şubat ayında atılacağını duyurdu.
Fabrikalar nereye kurulacak?
Konya'da kenevir üretimi için belirlenen alan Çumra ilçesinde yer alıyor. 20 dekarda yapılan deneme üretimi başarıya ulaştı. Ekim ayında hasadı yapılan kenevir tohumlarının dönümünden 400 kilo verim elde edildi. Fabrikalar da Çumra ilçesine kurulacak. Konya ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacak.
Konya'da neler üretilecek?
Selüloz fabrikasında kumaş ve kağıt ürünleri üretilirken kompozit fabrikasında ise rüzgar tribünlerinin kanatlarından uçak ve helikopter gövdelerine kadar geniş bir yelpaze var. İlk etapta sözleşmeli üreticilerden 30-40 ton üretim yapmaları istenecek. Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut Şenyüz, sap ve lif şeklinde alınacak ürünün tonuna 12.000 TL ödeneceğini söyledi.
10 Ocak 2025
Mehmet Kemal Sayın
Kaynak: Yeni Konya
Video: Kontv Haber