Ana içeriğe atla

Sürdürülebilir Gelecek için Kenevir Çalıştayı | 16 Mayıs 2025, EİB, İzmir

Kenevir Tarihine Kısa Bir Bakış


Merhaba Yozgat Gazetesi yazarlarından Hamdi TEMEL'in 15 Kasım 2021 tarihli köşe yazısıdır.


KENEVİR TARİHİNE KISA BİR BAKIŞ

Kenevirin tarihi çok eskilere dayandığı bilinmekte ve tarih boyunca bitkisel hammadde kaynağı olarak kullanılmaktadır. 5000 yıldan beri Dünya'da yaygın olarak yiyecek, lif, ilaç ve endüstriyel hammadde olarak kullanılabilen tek yıllık otsu bir bitki olduğu bilinmektedir. Arkeolojik araştırmalara göre M.Ö. 8000 yıllarına ait kenevirden yapılmış kumaş kalıntıları bulunmuştur. Kenevirden tarihte ilk defa MÖ. 2737 de Çinliler, MÖ.1600 de Mısırlılar, MÖ. 1200-1500 yıllarında Hintliler, MS 400 de Filistinler tarafından ağrıkesici, nikris (Gut), romatizma v.b. hastalıklara karşı kullanıldığı bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğunda ise ordu ve donanım için urgan yapımında kenevir tarımına önem verilmiştir. Bu nedenle Osmanlı Devleti Tersane-i Amire için vazgeçilmez bir ihtiyaç olan kenevirin üretilmesi ve temini önemli idi. Osmanlı Devleti'nde Trabzon, Ordu, Canik, Aydın, İzmir ve Kastamonu sancak ve vilayetlerinde kenevir üretimi yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nde I. Dünya Savaşı'ndan sonra ne yazık ki kenevir üretiminde düşüş olmuştur.

Kenevir, ılıman ve tropik bölgelerin çoğunda yetişebilir ve kültürü yapılabilir. Kenevir lifleri 19. yy. sonlarına doğru rağbet görmüş ve tüm tekstil ürünlerinin %80'inin hammaddesini oluşturmuştur. Daha sonraları pamuk liflerinin kullanılması ve daha hafif elbiselerinin revaçta olması dolayısı ile kenevir lifleri ikinci plana düşmüş, 1930'larda ABD'de çıkarılan "Marihuana Vergi Yasası" ile yetiştirilmesine engeller getirildikten sonra adım adım tüm dünyada yasaklanmıştır ve kenevir tarımı büyük bir sekteye uğrayarak üretimden düşmesine neden olmuştur. Bununla birlikte, 1990 yılından sonra yeni düzenlemelerle birçok ülke hızla kenevirin endüstriyel kullanımına ve bu sebeple yetiştirilebilmesine tekrardan izin verilmeye başlanmıştır.

Kenevir gerçekten de diğer bitkilerden farklıdır. Üretimi 2016 yılında yayınlanan Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre yapılması gerekmektedir. Bu yönetmeliğe göre, Amasya, Antalya, Burdur, Bartın, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 19* ilimizde izin almak kaydı ile kenevir üretimi yapılabilmektedir.

Başlıca Üretim Bölgelerimiz:

1 - Kastamonu (Taşköprü) -Zonguldak Bölgesi: Türkiye'nin en yoğun kenevir ekim bölgesidir. Bu bölgede genelde lif tipi kenevir yetiştirilir.

2 - İzmir (Tire-Ödemiş), Burdur Bölgesi: Türkiye'de en çok tohum üretimi bu bölgede yapılır.

3 - Samsun-Ordu-(Fatsa-Ünye) Bölgesi: Bu bölgede hem tohum hem de lif üretimi yapılır.

4 - Şanlıurfa (Suruç-Birecik), Malatya Bölgesi: Bu bölgede hem tohum hem de lif üretimi yapılır.

5 - Amasya (Merzifon-Gümüşhacıköy), Çorum ve Yozgat Bölgesi: Burada da hem tohum hem de lif üretimi yapılır. TÜİK verilerine göre, kenevirin üretim verimliliği 1988'de 35 kg/dekar iken, bu değerin 2017'de 42 kg/dekar'a yükseldiği anlaşılıyor.

Yurt dışında ise özellikle de Kuzey Amerika'da ve Avrupa Birliğine üye ülkelerde kenevir talebine ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Birkaç batı Avrupa ülkesi son zamanlarda endüstriyel kenevir yetiştirmeye başlasa da, endüstriyel kenevir üretimine hala Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore ve kenevir üretiminin hiç yasaklanmadığı Rusya Federasyonu hâkimdir.

Sonuç olarak, kenevirin uyuşturucu olarak kullanılmayacak şekilde üretilirse hem ülke ekonomimize hem de daha sağlıklı sentetik ürünlerin alternatifleri olacak şekilde ürünler geliştirebilecektir. İlaç sektörü ise çok geniş bir alana hitap edip insanlığın hizmetine sunulabilir. Çünkü dünyada 3 bin üründe kenevir kullanıldığı bilinmektedir.

Geleceğin bitkisi olarak kenevir geliyor okuyucularım, ülke olarak geç kalmayalım.

Kaynaklar:

1. Anadolu Tarım Bilim. Derg./Anadolu J Agr Sci, 35 (2020).

2. T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Kenevir Tarımı, Samsun 2019.


Köşe Yazısı Kaynak: Merhaba Yozgat
http://www.merhabayozgat.com/m/yazi/7754/kenevir-tarihine-kisa-bir-bakis


* KENEVİR BİRLİĞİ'NİN NOTU:

19 izinli ilimize ek olarak;

Sivas'a 2021 üretim yılından itibaren endüstriyel kenevir ekim izni verilmiştir ve izinli il sayısı 20 olmuştur.*


*ALINTI:


"Ülkemizde endüstriyel kenevir üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmaların desteklenmesi, kenevir sektörünün sanayi hammadde ihtiyacının karşılanması ve adaptasyon yönünden kenevir tarımına uygunluğu gibi hususların değerlendirilmesi neticesinde Sivas iline 2021 üretim yılından itibaren ilgili yönetmelik hükümlerine uygun olarak endüstriyel kenevir yetiştiriciliği yapmak üzere lif, sap ve tohum amaçlı kenevir ekim izni verilmesi karar verildi."


Kaynak: T.C. Sivas Valiliği

http://www.sivas.gov.tr/sivas-endustriyel-kenevir-yetistiriciligi-iznini-aldi 

(Erişim Tarihi: 26 Ekim 2021)

En çok okunan yayınlar

Kenevir Liflerinin Eldesi, Karakteristik Özellikleri ve Tekstil Endüstrisindeki Uygulamaları

KENEVİR LİFLERİNİN ELDESİ, KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE TEKSTİL ENDÜSTRİSİNDEKİ UYGULAMALARI Seher KAYA, Eren ÖNER Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Yıl 2020, Cilt: 11, Sayı: 1, 108 - 123, 03.06.2020 https://doi.org/10.29048/makufebed.693406 ÖZ Kenevir, yenilenebilir ve sürdürülebilir karakterde ve çok amaçlı bir ürün olması sebebiyle bilimsel, sektörel ve ekonomik yönlerden günden güne önem kazanan bir malzeme olmaktadır. Esasında kenevir bitkisi insanlık tarihi boyunca kullanılmış en eski lif bitkilerinden birisidir. Buna karşın kenevir üretimi, esrar eldesinde kullanılabilmesi ve zamanla sentetik liflerin yaygınlaşması sebebiyle küresel anlamda gerilemiş ve ülkemizde ise bitme noktasına gelmiştir. Tekstil, ilaç, kâğıt, biyoyakıt, kozmetik ve otomotiv gibi birçok farklı sektörde oldukça geniş bir kullanım alanı olan kenevir, petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif olan, üstün özelliklere sahip bir bitkidir. Ayrıca kenevirin, ekoloji...

Kenevirin Sistematiği ve Alt Türleri - Bölüm 5 (Kenevir Tarımı Kitabı)

5. Kenevirin Sistematiği ve Alt Türleri Her ne kadar taksonomistlerle tam bir uyum içerisinde olmasa da kenevir, Cannabinaceae familyası içerisinde Cannabis cinsi içerisinde tek türdür. • Takım : Urticales  • Familya : Cannabinaceae  • Cins : Cannabis  Kenevir sistematik bakımdan aşağıdaki varyetelere sahiptir: • Cannabis sativa var. vulgaris L. (Kültürü yapılan kenevir)  • Cannabis sativa var. indica Lam. (Hint keneviri)  • Cannabis sativa subvar. gigantica (Dev cüsseli kenevir)  • Cannabis sativa var. ruderalis (Yabani kenevir)  Kültürü yapılan kenevir bitkisi diploid yapıda ve 20 kromozomludur. Resim 12. Kenevir Türleri Çok sayıda alt türü bulunan kenevirin, Cannabis sativa L. ssp. vulgaris geçmişte elyaf üretimi için kullanılmaktaydı. Cannabis sativa L. indica alt türü ise daha çok THC içerdiği için narkotik amaçla kullanılmıştır. Doğada kendiliğinden yetişen yabani kenevir ise Cannabis sativa L. ruderalis ’tir. Ancak taksonomik olarak b...

TANITIM: Medirevo - Bor & Kenevir

BOR MADENİ VE KENEVİR MUCİZESİ BİR ARAYA GELDİ Medirevo ne zaman kuruldu,   nasıl bir fikirle yola çıktınız? Medirevo markası, 40 yılı aşkın süredir bor ile çalışma yapan bir altyapı tarafından 2019 yılı sonunda kuruldu. [1] Dünyanın bor kaynaklarının %73'üne sahip topraklarımızda "milli cevheri hazineye dönüştürmek" mottosuyla, bor ve kenevir mucizesini sunmak adına yola çıktık. Firmamız, "dünyanın ilk ve tek" bor madeni ile kenevir tohumu yağını bir araya getiren marka olma özelliği taşıyor. Medirevo, aynı zamanda dünyada ilk defa patentli BORKEN Complex 124 ile her ürüne özel geliştirilmiş formül ve 50'nin üzerinde çok değerli içerik kullanan tek şirkettir. [1] Nasıl bir farklılık yaratıyorsunuz? Sayısız faydası bulunan bor ve kenevir tohumu yağını bir araya getirerek 62 çeşit ürüne imza atan Medirevo, bor ve kenevir mucizesini bir arada kullanan dünyada ilk ve tek şirket. Ayrıca, kök hücre, resveratrol, hyaluronik asit ve astaksantin ile de etkinliği...

Kenevir Tarımı - Bölüm 7 (Kenevir Tarımı Kitabı)

7. Kenevir Tarımı 7.1. İklim İstekleri Kenevir, geniş bir adaptasyon kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle ılık iklim kuşağından subtropik iklim kuşağına kadar yayılmış bir bitkidir. Kenevir ülkemizde yazlık olarak yetiştirilmektedir. Ekim öncesi yağış ihtiyacı fazladır. Hafif donlara karşı dayanıklı olan kenevir, ilkbahar geç donlarına karşı hassas olduğundan, -5 °C’den daha düşük sıcaklıklarda zarar görür. Tohum üretimi için sıfır derecenin altında olmayan asgari beş aylık ve lif için ise dört aylık bir gelişme periyoduna ihtiyacı vardır. Karadeniz Bölgesi sahil kuşağı için nisan ayının 10-30 arasında, İç ve Geçit bölgelerde mart ayı sonunda, nisan başında ekim gerçekleştirilmelidir. Karadeniz kıyı şeridi gibi nemli olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilir fakat kurak bölgelerde sulama yapmak şartıyla yetiştirilebilir. Kenevir bitkisi lif üretimi için 4 aylık, tohum için ise 5 aylık bir yetişme süresine ihtiyaç duymaktadır, özellikle Karadeniz gibi yağışlı ve nemli bölgelerimizde iyi bir ...

Her İlde Yönetmeliğe Uygun Olarak Kenevir Yetiştirilebilir

İZİNLİ İLLER  DIŞINDA DA, HER İLİMİZDE, YÖNETMELİĞE UYGUN OLARAK KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILABİLİR. KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ VE KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK  çerçevesinde belirlenen hükümlere uymak şartı ile bilimsel araştırma amacıyla ana veya tali bitki olarak kenevir yetiştiriciliğine (Madde 5) birinci fıkrada belirlenen bölgeler dışında da Bakanlıkça izin verilebilir. Yukarıdaki video, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç'ın, 20 Ocak 2018 tarihinde, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 1. ENDÜSTRİYEL KENEVİR FORUMU 'nun Birinci Oturumu'ndaki üçüncü sunum olan " Kenevir Yönetmeliği " başlıklı sunumundan kısa bir alıntıdır. Videonun tamamını izlemek için: https://www.kenevirbirligi.com/2021/11/1-endustriyel-kenevir-forumu-20-ocak.html Prof. Dr. Selim Aytaç'ın sunumunda vurguladığı bu önemli bilginin duyulması, yayılması ve sektörde daha çok kişi tarafından bilinmesi, Türkiye'de Endüstriy...

Konya'da Ekim Alanı Genişletildi: Hedef 50 bin Dönüm

80 yıllık yasağın ardından Konya 'da ilk kez geçen yıl deneme ekimi yapılan kenevirin ekim alanı genişletildi. Çumra ilçesinde kurulan Sınırlı Sorumlu Çumra Anadolu Üretim Pazarlama Kooperatifi, kenevir üretiminde önemli bir atılım gerçekleştirdi. Bu yıl 4 bin dönümlük arazide ekimi yapıldı Geçtiğimiz yıl yapılan başarılı deneme ekiminin ardından, bu yıl 4 bin dönümlük bir arazide sertifikalı tohumluk kenevir ekimi yapıldı. Kenevir ekim alanını 50 bin dönüme çıkarma hedefi Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, bu önemli adımda kendilerine destek olan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere herkese teşekkürlerini iletti. Şenyüz, gelecek yılın planlarına da değinerek, sanayi yatırımlarıyla birlikte kenevir ekim alanını 50 bin dönüme çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. "Konya'nın tabiatına oldukça faydalı olacak" Konya'nın özellikle kuraklık sorunlarıyla karşı karşıya olduğu bu dönemde kenevir ekiminin bölge için büyük faydalar sağlayacağını belirten Başk...

"Endüstriyel Kenevir (Cannabis sativa L.) Liflerinin Özelliklerinin Borlu Bileşikler İle Emprenye Edilerek İyileştirilmesi ve Modifiye Edilen Liflerin Biyokompozit Malzeme Üretiminde Kullanılabilirliğinin Araştırılması" Projesi

YOBÜ Öğretim Üyelerinden TÜBİTAK ARDEB 1001 Proje Başarısı Yozgat Bozok Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Yıldız’ın yürütücülüğünde, önemli bir başarıya imza attı. Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Yıldız’ın yürütücü; Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Yıldız, Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yuşa Şahin ve Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Safa Bodur’un araştırmacı olarak yer aldığı " Endüstriyel Kenevir ( Cannabis sativa L.) Liflerinin Özelliklerinin Borlu Bileşikler İle Emprenye Edilerek İyileştirilmesi ve Modifiye Edilen Liflerin Biyokompozit Malzeme Üretiminde Kullanılabilirliğinin Araştırılması " başlıklı proje TÜBİTAK ARDEB 1001 Programı kapsamında kabul edilerek destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında, Türkiye’nin öz kaynaklarının etkin bir şekilde değerlendirilmesiyle ...

Yozgat'ta Yerli Kenevir Tohumu Çeşitleri Üretmek için Islah Çalışması Yürütülüyor

Yozgat Bozok Üniversitesi'nde yerli kenevir tohumu çeşitleri üretmek amacıyla ıslah çalışması yürütülüyor. Kenevir ekiminin serbest olduğu iller arasında yer alan Yozgat'ta, Bozok Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü'nde 2 yıl önce kurulan 1200 metrekarelik serada yerli kenevir tohumu ıslah çalışmaları sürüyor. Üniversite, elde edilecek yerli tohum çeşitlerine Avrupa Birliğinden (AB) de tescil almayı hedefliyor. Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, AA muhabirine, Türkiye'de tescilli iki kenevir tohumu çeşidinin bulunduğunu, bu sayıyı artırmak istediklerini söyledi. Kenevir tohumu çeşit geliştirme yöntemlerden birinin de melezlemeyle ıslah çalışması olduğunu anlatan Yılmaz, "Melezleme yapabilmek için önce ebeveynleri seçiyoruz. Bunları geceli gündüzlü, arazide ve serada büyük emeklerle hangisi anne, hangisi baba olacak diye gerekli seleksiyonlarını ve seçimlerini yaptık. Bu ebeveynlerin iyi özellikle...