Türkiye Kültür Yolu Festivali Samsun 25 - 29 Haziran 2025 09:00 - 15:00 ÜCRETSİZ ETKİNLİK Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları: Kenevir Dokuma Atölyesi Kontenjan : 40 kişi Rezervasyon Numarası : 0362 234 34 54 İletişim ve Adres Bilgileri: Samsun Kent Müzesi Zafer, Atatürk Bl. No:22, 55060 İlkadım/Samsun Yeri (Haritada): https://maps.app.goo.gl/SXmLbTA3pDBLL2j76 Kaynak: https://kulturyolufestivali.com/etkinlik/unutulmaya-yuz-tutmus-el-sanatlari-kenevir-dokuma-atolyesi ____ Türkiye Kültür Yolu Festivali Hakkında: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en kapsamlı ve en büyük festivali olma özelliğine sahip olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2021 yılında başladığı günden bu yana, her yıl daha fazla şehirde milyonlarca insanın kültür ve sanatla buluşmasına olanak sağlıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlerin marka değerlerini artırarak, her birini kültürel ve sanatsal anlamda cazibe merkezlerine dönüştürmeyi amaçlayan ...
Yozgat Bozok Üniversitesi'nde yerli kenevir tohumu çeşitleri üretmek amacıyla ıslah çalışması yürütülüyor.
Kenevir ekiminin serbest olduğu iller arasında yer alan Yozgat'ta, Bozok Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü'nde 2 yıl önce kurulan 1200 metrekarelik serada yerli kenevir tohumu ıslah çalışmaları sürüyor.
Üniversite, elde edilecek yerli tohum çeşitlerine Avrupa Birliğinden (AB) de tescil almayı hedefliyor.
Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz, AA muhabirine, Türkiye'de tescilli iki kenevir tohumu çeşidinin bulunduğunu, bu sayıyı artırmak istediklerini söyledi.
Yılmaz, yaptıkları çalışmalarla sektörlerin ihtiyaç duyduğu yeni çeşitleri ıslah etmek istediklerini dile getirdi.
Sadece üreticinin değil, aynı zamanda sanayicilerin beklentilerine cevap verecek yeni kenevir çeşitleri geliştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Yılmaz, "Seçmiş olduğumuz ebeveynleri kendi arasında melezlemeler yaparak melez tohumları üreteceğiz. Onlar içerisinde en iyilerini seçmeye, yerli çeşit sayımızı artırmaya gayret ediyoruz. Yeni ve tescilli çeşit dediğimiz zaman mevcuttaki tohumlardan iyi olan, sektörün beklentilerini karşılayacak, yüksek verimli ve daha kaliteli, beklentileri sahada karşılayacak olan çeşitler olmak zorundadır. Milli çeşit demek, diğerlerinden farklı, üstün özellikleri olan, beklentileri karşılayacak özelliklere sahip olan çeşit demektir." diye konuştu.
Yılmaz, ıslah edilen çeşitleri Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne tescil için sunacaklarını belirtti.
Tohum çalışmasının önemli bir boyutunun da AB'den tescil alabilecek niteliklere haiz çalışmalar olduğuna dikkati çeken Yılmaz, başka ülkelerde de üretilebilmesi için AB tescili almayı hedeflediklerini kaydetti.
Fotoğraf ve Haber: Sait Çelik | AA
17.04.2025 | Yozgat
Kaynak: