Türkiye Kültür Yolu Festivali Samsun 25 - 29 Haziran 2025 09:00 - 15:00 ÜCRETSİZ ETKİNLİK Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları: Kenevir Dokuma Atölyesi Kontenjan : 40 kişi Rezervasyon Numarası : 0362 234 34 54 İletişim ve Adres Bilgileri: Samsun Kent Müzesi Zafer, Atatürk Bl. No:22, 55060 İlkadım/Samsun Yeri (Haritada): https://maps.app.goo.gl/SXmLbTA3pDBLL2j76 Kaynak: https://kulturyolufestivali.com/etkinlik/unutulmaya-yuz-tutmus-el-sanatlari-kenevir-dokuma-atolyesi ____ Türkiye Kültür Yolu Festivali Hakkında: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en kapsamlı ve en büyük festivali olma özelliğine sahip olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2021 yılında başladığı günden bu yana, her yıl daha fazla şehirde milyonlarca insanın kültür ve sanatla buluşmasına olanak sağlıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlerin marka değerlerini artırarak, her birini kültürel ve sanatsal anlamda cazibe merkezlerine dönüştürmeyi amaçlayan ...
Konya’nın Fazla Su İstemeyen Yeni Gözde Ürünü
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen Kenevir Paneli, Türkiye'de 21 ilde yetiştirme izni bulunan kenevirin tarım, sanayi ve ekonomi açılarından potansiyelini tartışmaya açtı.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Türkiye’de 21 ilde üretimi yasal olan kenevirin potansiyelini tartışmak üzere bir panel düzenledi. Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele Vali Yardımcısı Yavuz Güner, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Harmankaya, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“KENEVİR, SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE SANAYİ İÇİN STRATEJİK BİR BİTKİ”
Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Harmankaya, kenevirin yapı malzemesinden tekstile, ilaçtan gıdaya kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirterek, bu alanda sürdürülebilir ve bilinçli üretimin önemine dikkat çekti. Kenevir tarımının yeniden şekillendirildiğini vurgulayan Harmankaya, “Çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi, üretim süreçlerinin iyileştirilmesi ve kullanım alanlarının artırılması büyük önem taşıyor” dedi.
İLK OTURUMDA MEVZUAT VE TARIMSAL GELİŞMELER ELE ALINDI
Doç. Dr. Mehmet Şahin’in moderatörlüğünde başlayan birinci oturumda, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selim Aytaç, “Endüstriyel Kenevir Tarımında Güncel Gelişmeler” başlıklı sunumunda kenevirin dünya genelinde yeniden değer kazanmaya başladığını ifade etti. Aytaç, “121 ülke son 12 yılda mevzuatlarını kenevirle ilgili olarak güncelledi” diyerek, Ar-Ge’nin bu alandaki önemine işaret etti.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nden Şakir Karakaya ise, “Kenevir Yönetmeliği ve Uygulamaları” başlıklı sunumunda Kanada’nın dünya lideri olduğunu, Türkiye’nin ise 2024’te 900 ton tohum ve 1500 ton lif üretimi gerçekleştirdiğini söyledi.
TÜBİTAK DESTEKLİ PROJELER ANLATILDI
BATEM’den Doç. Dr. Köksal Aydınşakir ise TÜBİTAK destekli projeler kapsamında Antalya’da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vezir-55 adlı kenevir çeşidiyle lif ve tohum üretimine dair önemli bulgular paylaştı.
PANEL İKİNCİ OTURUMLA DEVAM ETTİ
Panel, moderatör Doç. Dr. Mehmet Şahin yönetiminde ikinci oturumla sürdü. Panelde hem bilimsel sunumlar hem de katılımcılarla interaktif tartışmalar yer aldı.
KENEVİRİN GELECEĞİ BİLİMSEL YAKLAŞIMLA ŞEKİLLENİYOR
Panel boyunca kenevirin hem ekonomik değeri hem de çevresel sürdürülebilirliği vurgulandı. Konya’nın bu alanda izni bulunan iller arasında yer alması, bölgedeki potansiyelin de değerlendirilmesine zemin oluşturdu.
KONYA ÜRETİM MERKEZİ OLMA HEDEFİNDE
Konya Çumra’da geçen yıl ilk kez deneme amaçlı ekilen ve yüksek verim elde edilen kenevirde bu yıl üretim genişliyor. 4 bin dönüm alanda kenevir ekimi için izin alınırken, hedef 50 bin dönüme ve 5 fabrikaya ulaşarak Konya’yı merkez haline getirmek.
Geçtiğimiz günlerde Konya'nın Kulu ilçesinde de 15 dekarlık tarımsal alana ilk endüstriyel kenevir ekimi gerçekleştirilmişti.
Mustafa Dörtyol
19.05.2025
Kaynak: