Ana içeriğe atla

Türkiye Kültür Yolu Festivali, Samsun | 25 - 29 Haziran 2025 | Ücretsiz Etkinlik 》Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları: Kenevir Dokuma Atölyesi

Türkiye Kültür Yolu Festivali Samsun 25 - 29 Haziran 2025 09:00 - 15:00 ÜCRETSİZ ETKİNLİK Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları: Kenevir Dokuma Atölyesi Kontenjan : 40 kişi Rezervasyon Numarası : 0362 234 34 54 İletişim ve Adres Bilgileri: Samsun Kent Müzesi Zafer, Atatürk Bl. No:22, 55060 İlkadım/Samsun Yeri (Haritada): https://maps.app.goo.gl/SXmLbTA3pDBLL2j76 Kaynak: https://kulturyolufestivali.com/etkinlik/unutulmaya-yuz-tutmus-el-sanatlari-kenevir-dokuma-atolyesi   ____ Türkiye Kültür Yolu Festivali Hakkında: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en kapsamlı ve en büyük festivali olma özelliğine sahip olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2021 yılında başladığı günden bu yana, her yıl daha fazla şehirde milyonlarca insanın kültür ve sanatla buluşmasına olanak sağlıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlerin marka değerlerini artırarak, her birini kültürel ve sanatsal anlamda cazibe merkezlerine dönüştürmeyi amaçlayan ...

Kenevirde Yeni Sanayi Hamlesi Şart: İzmir Stratejik Üs Olabilir!

Kenevirde Yeni Sanayi Hamlesi Şart: İzmir Stratejik Üs Olabilir!

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Türkiye’nin kenevirde büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak sanayi entegrasyonunda eksikler bulunduğunu vurguladı. Aytaç’a göre, iklimi, limanı ve üretim kültürüyle İzmir, kenevir sanayisi için stratejik bir üs haline gelebilir.

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan kenevir bitkisi, dünya genelinde yeniden değer kazanıyor. Sağlık, tekstil, otomotiv, inşaat, kâğıt ve gıda gibi pek çok sektörde kullanılabilen bu kadim bitki, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda stratejik bir ürün haline geliyor. Türkiye’de ise son yıllarda hem akademik çalışmalar hem de sanayi yatırımları hız kazandı. Türkiye’de şu anda 21 ilde yasal olarak kenevir üretimi yapılabiliyor. 2024 yılında toplam 13 bin 750 dekar alanda üretim yapıldı. Bu üretimin yüzde 95’i Samsun, Amasya ve Kastamonu’da gerçekleştirildi. Kenevir üretim potansiyeli açısından dikkat çeken illerden biri de İzmir. İzmir’in konumu, liman altyapısı ve sanayi kültürüyle kenevir sanayisi için stratejik bir üs olma potansiyelini barındırıyor. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Türkiye’de kenevirin üretimden sanayiye entegrasyonuna kadar pek çok başlıkta önemli eksikler olduğunu belirtti. Kenevir üretim potansiyeli açısından dikkat çeken illerden birinin de İzmir olduğuna işaret eden Prof. Dr. Aytaç, İzmir’in öne çıkabilmesi için öncelikle sanayi altyapısının kurulması gerektiğini vurguladı.

Kadim bitki yeniden sahneye çıkıyor

Dünyanın en eski tarım bitkilerinden biri olan kenevir, sağlıktan inşaata, tekstilden otomotive, gıdadan kâğıt sektörüne kadar geniş bir yelpazede kullanım alanına sahip. Türkiye’de uzun yıllar ihmal edilen bu doğal kaynak, son yıllarda yeniden gündeme geldi. Özellikle sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm politikaları çerçevesinde yeniden değer kazanan kenevir, hem akademik çevrelerin hem de sanayicilerin ilgi odağı hâline geldi.

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç
OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç

“Tarımda engel yok, sanayi gecikiyor”

Türkiye’de şu anda 21 ilde yasal olarak kenevir üretimi yapılabiliyor. 2024 yılında toplam 13 bin 750 dekar alanda üretim yapıldı. Bu üretimin yüzde 95’i Samsun, Amasya ve Kastamonu’da gerçekleştirildi. 2024 itibarıyla Konya da üretici iller arasına katıldı. Ancak Prof. Dr. Aytaç, asıl sorunun üretim değil, sanayi altyapısının yetersizliği olduğuna dikkat çekerek, “Tarım açısından ciddi bir engel görünmüyor. Hasat sorunları da teknolojik çözümlerle aşılabilir. Asıl darboğaz, keneviri işleyecek sanayi altyapısının eksikliği. Şu anda Samsun’da tekstil üzerine bir tesis kuruldu, Amasya’da küçük ölçekli bir tesis var. Ancak kenevir sadece tekstil değil; inşaat, selüloz, kompozit malzeme ve hatta ilaç sanayisinde değerlendirilebilir” dedi.

"Tesis neredeyse üretim orada olmalı"

Prof. Dr. Aytaç, üretim ve işleme tesislerinin aynı bölgede konumlanmasının önemine vurgu yaparak, “Şu anda üretici illerde sanayi tesisleri yoksa, üretilen kenevir başka illere taşınmak zorunda kalıyor. Bu da hem maliyet hem de verimlilik açısından sorun yaratıyor. Örneğin Konya üretime başladı ama tesisi yok. Muhtemelen Samsun’a taşıyacaklar. Bu sürdürülebilir değil” ifadelerini kullandı.

İzmir neden kenevirde geri planda?

Kenevir üretim potansiyeli açısından dikkat çeken illerden biri de İzmir. Ancak Prof. Dr. Aytaç’a göre İzmir’in öne çıkabilmesi için öncelikle sanayi altyapısının kurulması gerekiyor. Prof. Dr. Selim Aytaç, “İzmir’de kenevir üretimi yapılabilir. İklim ve toprak yapısı elverişli. Su kaynakları bakımından bazı dezavantajları var; Samsun gibi bir iki sulama ile yetinmek mümkün değil. Ancak pamuk veya şeker pancarı gibi suyu çok tüketen ürünlerle kıyaslandığında kenevir yine avantajlı. İzmir, potansiyeli olan bir kent ama burada önce tesis yatırımı yapılmalı. Üretimi tesis takip etmemeli, tesis üretimi yönlendirmeli” diye konuştu. Aytaç, İzmir’in konumu, liman altyapısı ve sanayi kültürüyle kenevir sanayisi için stratejik bir üs haline gelebileceğini, “Tarımla sanayiyi entegre edebilecek yerlerden biri İzmir. Ancak önce bir irade ve planlama gerekiyor” sözleriyle savundu.

Kenevirde Yeni Sanayi Hamlesi Şart: İzmir Stratejik Üs Olabilir!

“Kenevir OSB’leri kurulmalı”

Aytaç, kenevirin sadece bir ürün değil, çok yönlü bir sanayi zinciri olduğunu vurgulayarak Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) önerisinde bulunup şöyle konuştu: “Kenevir üzerine ihtisas OSB’leri kurulmalı. Tohumdan sap ve lifi işleyecek, gıdadan tekstile, kağıttan yapı malzemelerine kadar birçok alana hizmet edecek tesislerin 30-40 kilometrelik bir çemberde toplanması verimliliği artırır. Böylece bölgesel kalkınma da sağlanır.”

Sanayiciye ve devlete çağrı: “Pozisyon alınmalı”

Sanayicilerin ve kamu otoritelerinin kenevir konusunda daha net bir vizyon geliştirmesi gerektiğini belirten Aytaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeşil Mutabakat ve Paris İklim Anlaşması gibi küresel çerçeveler bize net bir rota çiziyor. Sürdürülebilir, çevre dostu ürünlerle sanayimizi dönüştürmeliyiz. Kenevir bu açıdan çok avantajlı. Sanayiciler artık kendilerine yeni bir pozisyon seçmeli. Tekstil sektörü bu işe yatırım yaptı, şimdi sırada inşaat, selüloz, gıda ve ilaç sektörleri var.”

“2030’a kadar milyar dolarlık ihracat mümkün”

Kenevirin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi durumunda Türkiye’nin milyar dolarlık ihracat geliri elde edebileceğini söyleyen Aytaç, “Bu bir hayal değil. Doğru planlama, doğru yatırım ve entegre bir sanayi yapısı ile 2030’a kadar bu hedefe ulaşabiliriz. Kenevir, Türkiye’nin yeşil kalkınma hamlesinde kilit ürünlerden biri olabilir” dedi.

KENAN YEŞİL / YENİGÜN / ÖZEL HABER

19 Mayıs 2025

Kaynak: YENİGÜN
 

En çok okunan yayınlar

Kenevir Liflerinin Eldesi, Karakteristik Özellikleri ve Tekstil Endüstrisindeki Uygulamaları [Makale]

KENEVİR LİFLERİNİN ELDESİ, KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ VE TEKSTİL ENDÜSTRİSİNDEKİ UYGULAMALARI Seher KAYA, Eren ÖNER Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Yıl 2020, Cilt: 11, Sayı: 1, 108 - 123, 03.06.2020 https://doi.org/10.29048/makufebed.693406 Derleme Makalesi ÖZ Kenevir, yenilenebilir ve sürdürülebilir karakterde ve çok amaçlı bir ürün olması sebebiyle bilimsel, sektörel ve ekonomik yönlerden günden güne önem kazanan bir malzeme olmaktadır. Esasında kenevir bitkisi insanlık tarihi boyunca kullanılmış en eski lif bitkilerinden birisidir. Buna karşın kenevir üretimi, esrar eldesinde kullanılabilmesi ve zamanla sentetik liflerin yaygınlaşması sebebiyle küresel anlamda gerilemiş ve ülkemizde ise bitme noktasına gelmiştir. Tekstil, ilaç, kâğıt, biyoyakıt, kozmetik ve otomotiv gibi birçok farklı sektörde oldukça geniş bir kullanım alanı olan kenevir, petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif olan, üstün özelliklere sahip bir bitkidir. Ayrıca k...

Kenevir Tarımı - Bölüm 7 (Kenevir Tarımı Kitabı)

7. Kenevir Tarımı 7.1. İklim İstekleri Kenevir, geniş bir adaptasyon kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle ılık iklim kuşağından subtropik iklim kuşağına kadar yayılmış bir bitkidir. Kenevir ülkemizde yazlık olarak yetiştirilmektedir. Ekim öncesi yağış ihtiyacı fazladır. Hafif donlara karşı dayanıklı olan kenevir, ilkbahar geç donlarına karşı hassas olduğundan, -5 °C’den daha düşük sıcaklıklarda zarar görür. Tohum üretimi için sıfır derecenin altında olmayan asgari beş aylık ve lif için ise dört aylık bir gelişme periyoduna ihtiyacı vardır. Karadeniz Bölgesi sahil kuşağı için nisan ayının 10-30 arasında, İç ve Geçit bölgelerde mart ayı sonunda, nisan başında ekim gerçekleştirilmelidir. Karadeniz kıyı şeridi gibi nemli olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilir fakat kurak bölgelerde sulama yapmak şartıyla yetiştirilebilir. Kenevir bitkisi lif üretimi için 4 aylık, tohum için ise 5 aylık bir yetişme süresine ihtiyaç duymaktadır, özellikle Karadeniz gibi yağışlı ve nemli bölgelerimizde iyi bir ...

Kulu’da Kenevir Ekimi Yapılan Arazide İnceleme

Konya ’nın Kulu ilçesinde geçtiğimiz ay kenevir ekimi yapılan arazide bitkinin gelişimiyle ilgili incelemelerde bulunuldu . Kulu ’da bir ilk olarak 17 Mayıs tarihinde 15 dekar arazide ekimi yapılan kenevir bitkisi toprak üzerinde görünür hale geldi. Bugün itibari ile kenevir ekili alanda çıkış kontrolleri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yerinde yapıldı. Teknik ekipler ekili alanlarda bitkinin çıkış durumu, gelişim seviyesi ve genel tarımsal şartlar hakkında detaylı gözlem ve değerlendirmelerde bulundu. Kenevir üretiminin yasal mevzuatlar çerçevesinde sürdürülebilirliğinin sağlanması ve tarımsal verimliliğin artırılması amacıyla kontrol ve bilgilendirme çalışmalarının belirli aralıklarda devam edeceği öğrenilirken, bitkinin gelişiminin memnuniyet verici olduğu belirtildi. İHA | 5 Haziran 2025 Kaynak: https://www.iha.com.tr/konya-haberleri/kuluda-kenevir-ekimi-yapilan-arazide-inceleme-248786602  

Türkiye Kültür Yolu Festivali, Samsun | 25 - 29 Haziran 2025 | Ücretsiz Etkinlik 》Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları: Kenevir Dokuma Atölyesi

Türkiye Kültür Yolu Festivali Samsun 25 - 29 Haziran 2025 09:00 - 15:00 ÜCRETSİZ ETKİNLİK Unutulmaya Yüz Tutmuş El Sanatları: Kenevir Dokuma Atölyesi Kontenjan : 40 kişi Rezervasyon Numarası : 0362 234 34 54 İletişim ve Adres Bilgileri: Samsun Kent Müzesi Zafer, Atatürk Bl. No:22, 55060 İlkadım/Samsun Yeri (Haritada): https://maps.app.goo.gl/SXmLbTA3pDBLL2j76 Kaynak: https://kulturyolufestivali.com/etkinlik/unutulmaya-yuz-tutmus-el-sanatlari-kenevir-dokuma-atolyesi   ____ Türkiye Kültür Yolu Festivali Hakkında: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve sadece Türkiye'nin değil dünyanın da en kapsamlı ve en büyük festivali olma özelliğine sahip olan Türkiye Kültür Yolu Festivali, 2021 yılında başladığı günden bu yana, her yıl daha fazla şehirde milyonlarca insanın kültür ve sanatla buluşmasına olanak sağlıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki şehirlerin marka değerlerini artırarak, her birini kültürel ve sanatsal anlamda cazibe merkezlerine dönüştürmeyi amaçlayan ...

Samsun Havza'da Fabrika Kurulum Çalışmaları Devam Ediyor

Samsun'da, Havza Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kenevirden tekstil ürünleri üretilecek fabrikada kurulum çalışmaları sürüyor. Havza OSB'de 28 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika, tam kapasite faaliyete geçtiğinde endüstriyel kenevir işleme ve tekstil triko bölümlerinde 600'ün üzerinde istihdam sağlayacak. Firmanın yetkilisi Eyüp Can Kaplakarslan, Havza OSB'de fabrikalarının kurulum çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Şu anda 200'e yakın kişiyi istihdam ettiklerini dile getiren Kaplakarslan, " 100'ün üzerinde kadın için de eğitim parkuru oluşturduk. Bu kişiler fabrika açıldığında triko örme ve konfeksiyon bölümlerinde görev alacak. " dedi. Kaplakarslan, Havza ve çevresinde firmaları adına üreticilerin 7 bin dekara yakın endüstriyel kenevir ekimi gerçekleştiğini belirterek, " Endüstriyel kenevir hasadımız başladı. Çiftçimiz hasattan memnun. İlk verilere göre güzel verim elde edildi. Elde edilen keneviri depoya kaldırıyoruz. Seneye 15 bin i...

Sera Şartlarında Kenevirin Uygun Ekim Sıklığının Belirlenmesi [Makale]

SERA ŞARTLARINDA KENEVİRİN UYGUN EKİM SIKLIĞININ BELİRLENMESİ  Güngör YILMAZ, Levent YAZICI, Yusuf GÜZELCE, Cebrail YILDIRIM, Osman AKDAŞ, Erdem KARAKOÇ Kenevir ve Biyoteknoloji Araştırmaları Dergisi | Araştırma Makalesi Yıl 2025, Cilt: 1, Sayı: 1, 24 - 34, 25.04.2025 Özet Kenevir ( Cannabis sativa L.) Cannabinaceae familyasına ait, 2n=20 kromozomlu, tek yıllık ve yabancı döllenen bir bitkidir. Bu bitki dünyanın eski kültür bitkilerinden biri olup, günümüzde birçok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Ülkemizde kenevir tarımının gündeme gelmesiyle birlikte, pek çok alanda bilimsel çalışmalara ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır. Kenevirin lif üretimi amacıyla sera koşullarında ve saksıda üretimi planlandığında uygun ekim sıklığının ne olabileceğinin belirlenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Bundan dolayı bu araştırma, Yozgat Bozok Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Ar-Ge serasında 2023 yılında yapılmıştır. Deneme, Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre üç teke...

Farklı Karışım Oranlarında Kenevir Lifi Kullanımının ve İplik Numarasının İplik ve Kumaş Özelliklerine Etkisi [Makale]

FARKLI KARIŞIM ORANLARINDA KENEVİR LİFİ KULLANIMININ VE İPLİK NUMARASININ İPLİK VE KUMAŞ ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nuriye KERTMEN, Nida YILDIRIM Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi Araştırma Makalesi Yıl 2022, Cilt: 24, Sayı: 72, 763 - 772, 19.09.2022 https://doi.org/10.21205/deufmd.2022247207 Öz Bu çalışmada Ne 20/1 ve Ne 30/1 iplik numaralarında % 100 pamuk, % 95-5 pamuk/kenevir ve % 85-15 pamuk/kenevir oranlarına sahip 6 farklı karde iplik üretilmiş ve ipliklerin kalın-ince yer, neps, düzgünsüzlük, tüylülük, kopma mukavemeti ve uzaması özellikleri incelenmiştir. Daha sonra kontrollü olarak üretilen bu iplikler kullanılarak aynı makinede örme (süprem) kumaş üretimleri gerçekleştirilmiştir. İplik numarasının ve kenevir oranının örme kumaşların patlama mukavemeti, boncuklanma dayanımı ve dökümlülük özelliklerinin yanı sıra ısıl direnç ve su buharı geçirgenliği özelliklerine etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre tüm iplikler için iplik i...

Endüstriyel Kenevir Tohum Üretiminin Ekonomik Analizi: Vezirköprü Örneği [Makale]

ENDÜSTRİYEL KENEVİR TOHUM ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ: VEZİRKÖPRÜ ÖRNEĞİ Mehmet UĞURLU Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Yıl 2021, Cilt: 11, Sayı: Özel Sayı, 3507 - 3518, 30.12.2021 Tarım Ekonomisi, Araştırma Makalesi https://doi.org/10.21597/jist.1028787 Lütfen Dikkat : Bu araştırma makalesindeki veriler 2020-2021 üretim dönemine aittir. ÖZET Bu çalışmada, Samsun İli Vezirköprü İlçesindeki tohumluk endüstriyel kenevir üretim ekonomisi ile tohumluk endüstriyel kenevir üretiminde girdi kullanımı , maliyet , kârlılık ve verimlilik analizleri ele alınmıştır.  Araştırma Vezirköprü ilçesinde faaliyette bulunan endüstriyel kenevir üreten işletmelerdeki tohumluk endüstriyel kenevir üretim ekonomisini ve analizini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan birincil veriler, Vezirköprü İlçesinde endüstriyel kenevir üretimi yapan üreticilerden anket yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Endüstriyel kenevir üretimi yapan işletmelerden elde edilen veriler ...